tisdag 9 september 2014

Ping och Pong tar Zlatans pedagogik med sig mot Hässleholm, eller hur stavar man egentligen till "SSCHTATT"?

Godmorgon vänner!
Två taggade skolledare tänkte klokt denna dag.
"Vi ses tidigt idag, så hinner vi en kopp kaffe i n n a n tåget går" För er som läst oss förut så vet ni vilken oerhörd risk det här var. Varken Ping eller Pong besitter den väsentliga förmågan vi kallar tidsuppfattning (rumsuppfattningen brister väl lite också). Att definiera innan var det första hindret som skulle övervinnas. De träffades ungefär vid samma tidpunkt och plats(!) och fick beställt två latte. Dessa kaffekoppar förblindade PoP till den grad att de missade första avgången mot Hålan. Denna dag hade Linnéuniversitetet beslutat att Pong skulle återvända till gamla jaktmarker och Ping skulle få lära sig lite mer om Skånes inre organisation. Så de begav sig till stationen i Lund för att senare ta sig till Hålan.

Väl framme i Skånes inland hade vi nya problem. Vi hade laddat för Stadshotellet och hade klätt oss efter det medan gudarna ville annorlunda. Gudarna verkade fortfarande sörja att det inte blev ytterligare en säsong av den populära serien "Starke man". Dvs det hällregnade och vi blev ytterligare försenade. Ping började hyperventilera och Pong sa att det är ingen fara att komma lite sent. Då tittade Ping upp med sina rådjursögon och utbrast: -Jag bryr väl mig inte om programmet... men det var ju kaffe och fralla innan...

PoP hann i tid både till kaffet och programmet och helt plötsligt var de lugna och taggade igen.

Dagen ska handla om ledarskap och dagens föreläsare Beng-Åke Gustafsson drog igång. Ping som hade förväntat sig hockeylegenden satt längst fram med autografblocket och blev grymt besviken då det visade sig att Bengt var någon helt annan...

Föreläsningen drog igång med en powerpointpresentation som Gustafsson, flera gånger, berättade att det var hans egen. Inte riktigt samma approach som vår gamle vän Peter Skoglund hade...

Många bilder rullade och nästan hela församlingen hade i princip somnat redan efter 25 min då Bengt började prata organisationsutveckling, ledarskap och amerikansk forskning. Pong vaknade och trodde det handlade om drinkar då Bengt nämnde Collins, Han började direkt att nynna på In the air tonight och Easy lover och blev lite putt när Bengt rättade honom med att det varken handlade om Tom eller Phil. Ping som precis hade svalt undan morgonkaffet hade lyssnat aktivt och fått en brinnande eld i ögonen reste sig och tog över föreläsningen.

Ping förbluffade auditoriet till den milde grad med sin detaljkännedom angående en bok som BengtÅke föreläste om, att kollegor började nervöst i sina litteraturlistor varför de inte läst denna bok? Det visade sig att det var faktiskt den enda bok Ping någonsin läst eftersom han alltid annars läser Fantomen eller en eventuell 91 Karlsson om han vill vara lite allvarligare. Rapporten heter Beat the odds och är inspirerad av Jim Collins...Joan Collins blev såklart associerad för vännerna PoP som började genast name-droppa skådisar ur Dynastin och att  ledmotivet skanderades.  Fast ...båda drog igång med ledmotivet från Falcon Crest som är mycket mer rytmiskt och därför enkelt skojjigare... och Ping landade som en fuktig betongsäck på ett lagergolv i Falköping och kröp åter tillbaka på sin hårda stol lite vid sidan av resten av gruppen.


BengtÅke Gustavsson trummar vidare, smidig, slick och lite lik en stand-up som åldrats väl med kunskap och slap-sticks i bakfickan. Slapstick med den positiva effekt för PoP så att de slapp att skjuta koffein intravenöst som vanligt.
Ledarskap, en underbar kärnfråga för dessa giriga skolledare.
Vad menar man med Pedagogiskt ledarskap? Ledarskapsrollens innehåll? Hur ser en rektors styrdokument ut när man talar man en rektors ledarskap, nedan en bild på hur det ska se ut!

Koppling mellan vad och vad??
Måste rektorn vara med i klassrummet?? Scherp... Man behöver inte vara med på lektionerna, men vi ska se till att leda skolan så att den blir en lärande organisation. Att rektorn är ute på besök i klassrum får inte bli en kontrollstation där rektorn agerar polis. Här fick ordet bli fritt ute i auditoriet och det mumlades i alla hörn..lite för, några emot.
Sen gjorde BengtÅke ett av de största misstag man kan göra i PoP´s sällskap. Han nämnde ordet lunch tre gånger utan att mer specifikt berätta hur lång tid som var kvar tills lunchen skulle serveras. PoP har under tidigare karriär varit försökpersoner angående betingade reflexer. Detta för att deras personlighet var oerhört känsliga och mottagliga för yttre stimuli.

Vad som händer är;

1. PoP flackar med blick
2. Svårighet att sitta still blir mycket tydlig
3. Jaktinstinkten slår till
4. De lämnar lokalen...

ofta är deras ryggtavlor det sista som kollegorna får se eftersom PoP´s reflexer tar över och de som oftast brukar missa matsal och inte sluta springa förrän de kollapsar.
färs, potatis, svamp, grädde, gele, bönor
Lunch (se bild ovan) sågs,åts och avnjöts. Ping sladdade sig igenom måltiden med en glupskhet som kan liknas vid en årskurs 7 som precis fått sin 1-1 dator och laddar ner 120 gigabyte spel inom 2 minuter...
En kort promenad och incheck av rum där det visade sig att Pings karma tagit en oerhört oväntad vändning under de senaste träffarna. Han har gått från lågstatus annex till högstatus sviter. Möjligt att hans rektorsprogramsalias har slagit igenom... numera kallar han sig Professor Emeritus Pedagogus Abenius vilket ger honom lite av en gräddfil. Pong däremot har gjort en helt annan resa sen han blev Mr MarBleu...detta har fått oanande konsekvenser för Mr´s liv. Vid kvällsreflektionen har han nu förstått att han var vid toppen av sin karriär den där kvällen på Costa Brava. Med Tapas och Sangria i sinnet och en ljummen kväll runt om var allt galet bra.
Men Pong har fortfarande kvar sin känsliga smakgom. Lunchen visade sig tyvärr bara klara av en sak. Visuellt fanns det som ni ser en hel del brister. Smakmässigt fick Pong att sakna skolans korv stroganoff då den är bättre på alla vis vid jämförelse. "Slemmigt men mättande" sa Simba och Ping höll med idag. Han slog nytt rekord genom att inte andas en gång under hela lunchen(han sitter inte och kallpratar, han äter!) och slök sin portion på tre tuggor! På tal om tuggor så laddade Pong upp med bananer inför eftermiddagen ifall föreläsaren skulle sätta igång och idissla förmiddagens föreläsning.

Eftermiddagen handlade vidare om ledarskap. Det är galet hur mycket forskning det finns om ledarskap. I ett rasande tempo körde Bengt-Åke på den ena sliden efter den andra och helt plötsligt kändes det som om vi alla var ute på hal is med dåligt slipade skridskor. Trots en massa forskning om vad en ledare är och hur ett ledarskap ska utformas så blev det mer och mer klart att det är mycket mjuk vetenskap. efter två timmar ansåg auditoriet att det är egentligen ingen som vet hur en ledare är och när man gör ett bra jobb. FLUM ropade Pong och tog fram skollagen för att lugna sig. Han har alltid den med sig när han blir exponerad för trauma.
Ping vaknade till och rusade fram. På vägen fram mot Bengt-Åke tog han till alla medel han kan allt från tripping, slashing och body-check till han lyckades komma fram för att få sin autograf. Dock blåste det av i förtid och Ping blev utvisad 2+ 10 min ur lokalen för checking from behind. För en del kan det upplevas som ett straff men för Ping var det rena belöningen då fikabordet var uppdukat...

Fikat var en mycket välkommen stund. För resten av dagen förvandlades från sol till en tjock,ogenomtränglig dimma. PoP misslyckades totalt med strategin att sockerkicka sig vidare och klara av dagen. Som ovan uttryckt gick det inte så bra...en kvart in i efter-kaffet-föreläsningen sov båda djupt. Dock kom en gruppuppgift i vägen för skönhetssömnen. Ping tog det lugnt men Pong som vaknade lite snett trodde det var brandövning och tog täten ner för trappan och ut på torget och hamnade mitt i Centerpartiets valstuga. Ekologiskt kaffe och några karameller senare upptäckte han att ingen annan hade kommit ut. Tillbaka i salen smög han in och försökte bli ett med tapeten på väggen. Då han är färgblind missade han att bli osynlig när han ställde sig mot en grå fondvägg med knallröda byxor...

Ping och Pong är definitivt av för idag...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar