tisdag 17 april 2012

Summering första dagen...

Efter inledande praktisk information och presentation av innehåll och viktiga personer runt rektorsprogrammet fick vi en liten mini-föreläsning. Föreläsningen utgick från "Under vilka omständigheter utvecklas människor bäst".

Utgångspunkterna var produktion och reproduktion. Här syftade man även tillbaka till framtidsforskaren Alvin Toffler som pratade om de tre vågorna där han beskrev samhällsförändringen. Från jordbrukssamhälle via industrisamhälle till informationssamhälle. Föreläsaren fortsatte med att man måste ta ett steg tillbaka och skapa omvärldsbevakning och lekte då med metaforen att man skulle som, Yann Arthus Bertrand, ta bilder från ovan för att se helheten. Btw Bertrands bilder är helt magiska. Kolla själva!

Därefter fick vi se en film om hur folk i olika länder så på utbildning och vad de har lärt sig av sina föräldrar och vad de vill föra vidare till sina barn... där vi tar med oss kvinnan som berättade att hon lärt sig allt viktigt från sin mamma... dvs hur man mjölkar en Jak och hur man tar hand om och torkar Jakens "dung"...

Därefter delades vi upp i basgrupper som jag nämnde tidigare och det blev dags för lunch. Jens kommer med bilder och betyg på käket. Dock vill jag plussa för rödbetorna om Jens glömmer det!

Eftermiddagen ägnades åt basgruppsarbete. Vi fick en uppgift i 15 steg som vi skulle bahandla i gruppen. Rubriken var "Vad behöver barn/ungdomar/vuxna i framtiden"'

Vi började med en nulägeskoll på hur det såg ut på våra enheter för att sedan gå tillbaka 20 år i tiden... därefter kom utmaningen. Hur ser det ut 2030? Vi fick skriva ner vad som var utmärkande på individ-, grupp- och samhällsnivå på post-it lappar. Det skulle hållas kort. Därefter placerades lapparna in i ett rutsystem inom rutorna sannolik/önskvärd sannolik/icke önskvärd samt motsvarande osannolik/önskvärd osannolik/icke önskvärd. Bilden som vi skapade av framtiden var ganska mörk. Saker som kom upp var att man kanske pusslade ihop sin utbildning i framtiden via webben så man hade personliga studierådgivare från lägre åldrar. Vi pratade om skolan skulle förstatligas och/eller om det skulle bli hårdare styrning. Vi kom fram till att det blir ännu viktigare med struktur och att kunna sortera information..

Uppgiften fortsatte och vi skulle ta fram vilka beredskaper och kompetenser vi behöver i framtiden. På samma sätt åkte post-it lapparna fram... de skulle sen sorteras ut på förmågor som tillgodoses idag - hjälpligt tillgodoses och som inte tillgodoses...

Här blev det bra meningsutbyten. Vi var inte överrens om allt och folk tog mer och mer för sig. En sån diskussion handlade om empati. Hela resonemanget skulle sedan leda till en diskussion om hur vi tror att lärmiljön ser ut i framtiden. Vilken sorts skola behövs, vilka kompetenser osv... intressant men samtidigt började det kännas att det hade varit en lång dag inomhus...

Eftermiddagspasset avslutade vid 17.30 och då hade vi också börjat diskutera riktilinjer för samarbetet i respektive basgrupp. Spännande! Vi har samma uppdrag men på olika villkor och med olika förutsättningar!


Nu är vi tillbaka på hotellet och laddar... ikväll smäller det igen... Centrum-Väster leder mot Kloster med 3-1 i pingisturnering och jag känner att jag är i toppform!!! Dags att väcka min Wing-man Over n out!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar